Etiketter

måndag 21 september 2015

NO/SO/HK

                                         So/No/Hk Emma Karlman 8A
Produkt 1: Oxfilé
Oxfilén är tillverkad i Uruguay och är märket naturkött, man transporterar köttet med en båt till grossisten Zandbergen i Holland och där vidare åker det med lastbil till Sveriges butiker, hur du hämtar varorna är ditt val men vanligaste sätten är att åka bil, cykla, gå eller åka buss

Fördelar med köttet från Uruguay är att det är billigare för konsumenten och det brukar vara väldigt gott, ett plus i kanten är ju också att det blir fler jobb när man ska transportera dessa varor.

Nackdelar med köttet från Uruguay är ju att det släpper ut väldigt mycket avgaser när man ska transportera köttet.

Ersättningsvara: Jag tycker att man istället kan köpa köttet från närmsta bonde eftersom att då har köttet inte färdats så långt, utan enda sträckan som körts är nog när du ska åka och hämta det.

En fördel med detta kött är att det inte har vakuumförpackats och då slösar man inte på plasten som används till vakuumförpackningen.

En nackdel med detta kött är ju att det är lite dyrare.



Produkt 2: Newbody kläder
Newbody produkterna är tillverkade i Kina, men vart i kina det tillverkar förekommer inte. Man transporterar kläderna med flyg till Newbodys grossist i Frölunda och därifrån åker de med lastbil dit de ska, hur du hämtar varorna är ditt val men vanligaste sätten är att åka bil, cykla, gå eller åka buss

Fördelar med newbody är att det har ett års garanti så om du inte är nöjd så kan du skicka tillbaka det.

Nackdelar med newbody är att man inte får veta vem som tillverkar produkten och då vet man inte vem som tillverkar kläderna eller hur arbetsförhållandena ser ut.

Ersättningsvara: kläder från gutz
Jag tycker istället att man kan köpa kläder från gutz eftersom de strävar efter att använda mindre miljöbelastande transporter såsom båt framför flyg.
Kläderna från gutz tillverkas i Turkiet på speciella fabriker med höga krav.

En fördel med att köpa från gutz är att de är BSCI-certiferade (Inge barnarbete, tvångsarbete, de anställda där har reglerad lön, arbetstid och ledighet och diskriminering av anställda förekommer inte.) Kläderna kommer även i fina presentaskar.

En nackdel med gutz är att paketen är dyrare (200) än vad newbodys paket är (150.)


Produkt 3: Tomater
Tomaterna är tillverkade i Holland och fraktas därefter med båt eller lastbil till ICA frukt och grönt i Helsingborg och sen ut i ICA-butikerna i Sverige eller alternativt att en producentorganisation säljer till ICA-butiken utan att ha kontakt med deras grossister, hur du hämtar varorna är ditt val men vanligaste sätten är att åka bil, cykla, gå eller åka buss

En fördel med tomaterna från Holland är att de är billigare.

En nackdel med tomaterna är att de släpps ut mycket avgaser som försämrar miljön och en till nackdel är även att tomaterna besprutas med en massa dåliga ämnen.

Ersättning: Jag tycker att man istället kan köpa tomaterna från Sverige eftersom dem inte har transporterats lika långt eller har odlats med förnybar energi. En Nackdel med de svenska tomaterna är att de oftast är dyrare än holländska.

Ersättning 2: Du kan även odla egna tomater hemma eftersom det är ett billigt, ett bra alternativ och godare, den enda nackdelen med att odla tomater själv är att det inte går att göra året runt såvida du inte har ett väldigt bra växthus.


Produkt 4: Jasminris
Jasminriset odlas oftast i Thailand och flyger sedan till bland annat Axfood AB som sedan transporterar de vidare med lastbil till våra butiker, hur du hämtar varorna är ditt val men vanligaste sätten är att åka bil, cykla, gå eller åka buss

En fördel med jasminris är att det är det riset många tycker är godast.

Nackdelarna med jasminris är att det är riset man får i sig minst näring med.

Ersättningsvara: Bulgur
Bulgur kommer från mellanöstern och slipper transporteras lika långt som ris gör. Men bulgur är ett nyttigare alternativ istället för ris och det räknas som en långsam kolhydrat och därför ger den mer mättnadseffekt. Bulgur och också väldigt nyttigt.
Jag hittade inte någon speciell nackdel med bulgur utan den enda skulle nog vara att det är transporterat från Asien men det är fortfarande ett bättre alternativ.


Produkt 5: Bregott
Bregottet som vi köper tillverkas i Umeå hos norrmejerier (men ägs av arla) och transporteras sedan med lastbil direkt ut till butikerna, hur du hämtar varorna är ditt val men vanligaste sätten är att åka bil, cykla, gå eller åka buss.

En fördel med bregott är att det finns många sorter att välja på till exempel ett ekologiskt smör, saltare smör, laktosfritt smör, smör med mindre fett och smör med havssalt.
En nackdel med bregott är att mjölken/grädden som används i smöret kan komma från södra Sverige och då släpps det ju ut mer koldioxid när man ska frakta upp de till umeå, jag hittade inte så många fler nackdelar.

Ersättning: Norrgott
Norrgott tillverkas antingen på norrmejerier i Umeå eller Luleå beroende på.

Fördelen med att köpa norrgott är ju för att du kan vara säker att den färska mjölken/grädden kommer från norrländska gårdar. Jag hittade ingen stor nackdel med norrgott men jag läste att norrgott har stigit i pris på vissa ställen och det kan ju faktiskt även påverka kunderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar